Matproduksjon

Det anslåes å være rundt 400 000 ulike planter på jorda. Ved hjelp av ulike tillagingsmetoder kan 300 000 av disse brukes i matlaging. I havet regnes det å være 10 000 ulike spiselige vekster.  I dag vil en finne kun 100-200 av disse tilgjengelig i matvarebutikker rundt om i verden. Det industrielle landbruket fokuserer stort sett på 3 av disse; ris, hvete og mais. Hvorfor er det sånn?  Det er det denne boka handler om: THE NATURE OF CROPS why do we eat so few of the edible plants?

Framtiden i våre hender  skriver i denne artikkelen om fire grunner til å spise mindre kjøtt.

BySpire.no  jobber for større muligheter til å dyrke grønnsaker og urter, året rundt i Norge. Ved hjelp av høyteknologisk vertikal dyrkig er det mulig å dyrke ren, usprøyta og kortreist mat. Se deres korte introduksjonsvideo for mer informasjon.

Towergardens.com Dyrk mat selv på liten plass i towergardens/ tykke rør som skal stå oppreiste. Plantene vokser ut av huller i disse.

GroCycle.com Dyrk ulike typer mat-sopp hjemme hos deg selv.

Herbert Prosjekt som ønsker å gjøre det enkelt for folk å dyrke urter og salater hjemme i sitt eget hus.

Norwegian Seed savers.no KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge) En interesseorganisasjon til fremme av plantemangfold i hele landet. Kunnskapsdeling og samarbeid om nytteplanter til hobby-bruk. Her får en kjøpt settepotet. Historiske knoller

Hvordan to mennesker får 70% av maten sin fra egen selvregulerende skogshage. En ny måte å tenke hagebruk.

Cirkle Of Poison. Dokumentar om hvordan store selskaper som Monsanto distribuerer giftige sprøytemidler til andre land, selv etter at de samme midlene er blitt ulovlige å bruke i deres eget land. Se traileren under. Hele filmen kan sees på FMTV.com. Der finner en også mange andre dokumentarer innefor samme tema.

Bokashi  er noe man tilsetter matavfallet slik at det raskt blir til jord. Luktfritt og enkelt. Fåes kjøpt på nettsiden deres.

Grønnsaksdyrking i Norge er en facebook gruppe  for dem som elsker grønnsaksdyrking, og vil finne gode sorter, teknikker og spennende planter som kan gi oss avling her på berget.

Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling skriver om en ny og denne gangen virkelig grønn jordbruksrevolusjon som er i emning.  Dag Jørund Lønning som er  professor, rektor og forfatter av Jordboka har møtt det som kan være verdens økonomisk mest produktive bønder. På et småbruk på under 40 mål lønnes sju fulltidsansatte og produserer grønnsaker for nesten 9 millioner kroner. Dette gjøres uten pløying, sprøyting gjødsling eller luking.  Det handler om å spille på lag med det uhyre produktive mikrolivet i matjorda.

Veganicpermaculture.com Om å dyrke mat uten husdyr- eller kunstgjødsel.

Vegan Organic Network Siden for deg som er intressert i dyrking av mat uten dyreavfall.

CICERO Senter for klimaforskning: Ikkje alt gras er grønt. Artikkel om hvordan gresskledte områder på grunn av beiting og husdyr påvirker klima.

FoodProFuture  er et forskningsprosjekt og en kunnskapsplattform for å utvilke omtimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster til matproduksjon.

OptimaltKosthold.no skriver her om fordeler med å produsere mer plantebasert mat i Norge.

Om dyrking av hasselnøtter i Norge

Jordbær – dyrkeguiden.

Spirugrow er en liten boks som en kan dyrke spirulina i hjemme hos seg selv.

Nettbutikker som selger økologiske frø tilpasset vårt klima: Runåbergs Froer.se, Lindbloms.seSolhatt økologisk hagebrukBingenheimer.de, Bee-eco.no

Mindre kjøttspising kan gjøre Norge mer selvforsynt.

Båten som berger oss.  Artikkel fra Aftenposten om hvor avhengig Norge er av soyabønner fra Brasil for å opprettholde dyreproduksjonen.

Intensiv matproduksjon i hagen fra Komposten.no om hvordan dyrke store mengder mat på en måte som står seg gjennom både tørke og mye nedbør. 

Næringskjeden. Litt om hvorfor det ofte er smart å velge mat fra planteriket foran mat fra dyreriket så langt som mulig.

Mindre kjøtt = mer mat. Selvforsyningsgraden kan gå opp om vi spiser mindre kjøtt. Artikkel publisert i  Nationen. November 2018. Om hvordan Norge bør planlegge for å bli mer selvforsynt i framtida.

Innendørs dyrking uten jord og nesten uten vann. 

Food Revolution Network med 15 online kurs og bonusmateriell fra deltakerene i dokumentaren THE NEED TO GROW save the soil, save the world

It’s Time to Replace Slaughterhouses With Greenhouses

Om hvordan de dyrker appelsiner hele året i nordlige strøk.

Planteburger fra USA er mer bærekraftig enn norskprodusert kjøtt.En artikkel fra Faktisk.no  

Om hvordan planter trives på gjødsel av planterester.
Når en hage plantes slik at den ligner økosystemet i en skog blir den lettere å stelle og står sterkere mot uvær og skadedyr.