Erstatninger for egg

Det er mange områder i matlagingen hvor man med fordel kan bruke noe annet enn egg.           Egg har ulike funksjoner, derfor må en spørre seg hvilken funksjon egget har i akkurat den maten man skal lage, før man velger seg en annen matvare å erstatte det med.

Svart salt /kala namak kan erstatte smaken av egg. Det fåes kjøpt i noen helsekostbutikker.  Nettbutikken  Veganlife.no har ulike typer egg-erstatninger i pulverform, og en krydderblanding til “egge-røre” som man kan lage av den anvendelige protein-bomben tofu.        Søker du på nett etter vegansk eggerøre, scrambled tofu eller tofu-røre vil du finne flere oppskrifter på denne enkle proteinrike retten. Her er link til en av dem fra bloggen Men hva spiser du egentlig? 

Malte gresskarkjerner med salt eller grastromat-krydder kan gi en egg-aktig smak. Gresskarkjerner har dessuten dobbelt så mye protein som egg.  Gresskarfrø-proteinpulver har hele 55% protein. Du får kjøpt det i nettbutikkene nu3.com. eller Supervital.no

Veganegg  både lukter og smaker som egg. Det fåes kjøpt i noen helsekostbutikker, og på nettbutikken Veganlife.no 

Her er en oppskrifter på kikert-omelett. Perfekt til å  som pålegg i matpakken. Like god kald som varm. I den første oppskrifta kan du godt halvere mengden buljongpulver, og istedet bruke litt purreløk, gressløk eller persille.  Ekstra saftig blir den med tomatskiver på toppen mot slutten av steketiden. Det er sletts ikke nødvendig å legge den dobbel. Og selvsagt litt kardemomme-krydder i røra gjør at den slår vanlig eggeomelett på alle områder. 🙂 Kikertmel innholder mer protein enn egg og er også en bra kilde til jern.

Proteinrike pannekaker fra KK.no Her kan du også lese litt om fordelene kikerter har foran egg.

Erstatninger for egg  i matlagignen kan være:                                                                                           Potetmel fungerer mye bedre enn egg som bindemiddel i burgere og middagskaker.

No-Egg   er en eggerstatning som finns i alle matvarebutikker. Du finner den i hyllen der allergi-mat varene står. Det egner seg godt i pannekaker. Må røres ut i litt vann før bruk.

Vegan Easy Egg brukes som erstatning til egge-røre og omelett.  Fåes kjøpt i de fleste mat-butikker. Du finner det sammen med allergi-matvarene. Som eggerøre kan den kombineres med tofu.

Chia- eller linfrø utrørt i litt vann ( 1 ss. frø + 2 ss. vann= 1 egg.) Malte frø gir en seigere konsistens. La stå å svelle  3-5 minutter før bruk. Under kan du se hvordan egg-fri pannekaker kan lages med dette:

Mos av eple, banan, gresskar eller potet i oppskrifter der egg har funksjon som fyldig væske. For eksempel i kjeks og muffins. Mos frukten godt. Helst i blender.

Yoghurt kan også brukes der egg har funksjon kun som fyldig væske.

Soyamel (1ss. soyamel+ 1 ss. vann= 1 egg, og har 2,4 gram protein) Fint for å øke protein innholdet i maten.

1ss. eddik+ 1 ts. natron +1 ts. bakepulver Istedet for egg i kaker og vaffler. Når man mixer dette sammen begynner det å boble og bruse. Det er dette som er med på å gi luft i bakverket på en lignende måte som piska egg.

Hvis en skal lage kaker som krever mange egg som foreksempel vannbakkels eller sukkerbrød blir en nødt til å finne veganske oppskrifter for disse. Å bare erstatte eggene med noe annet funker da dårlig uten å også forandre resten av oppskriften. Sjekk ut denne bloggen Veganeren.com for oppskrifter på vegansk sukkerbrød og andre kaker som for eksempel suksesskaken.

Allergikokken.no har mange kakeoppskrifter uten egg. Noen er med melk og smør, men disse varene er enkle å bytte ut med veganske alternativer.

Linfrø-avkok. Kok 50 gram linfrø og 6 dl. vann i 5-10 minutter og sil av. Bruk denne geleaktige væsken istedet for eggehvite i marsipan. 

Kikertlake /aquafaba (vannet som kikertene ligger i) Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg.  Sjekk ut Facebook-gruppen som handler om dette.

Her er 13 oppskrifter hvor du kan bruke kikertlake/aquafaba istedet for egg fra I Nourish Gently.com

Oppskrift på Pavlova med kikertlake kan se slik ut: 1 boks kikertlake piskes godt med litt eddik, sitronsyre eller lignende. Bruk melis istedet for sukker. Stekes 3 timer på 100 garder. Avkjøles i ovn.

Rismasse. Kok 2 ss. grøtris i 5 dl. vann i en time. Mos den gjennom en sikt og pisk sammen. 40 gram tilsvarer 1 egg.

Hiresmasse.  Til bruk i småkaker og farse. Kok 6 ss. hirse i 5 dl. vann i 10 minutter. Rør hele tiden. Avkjøl.

Agar-agar (plantebasert gelatin) Det smaker og lukter ingenting. Fåes kjøpt som pulver, flak eller barer. Kan fungere som eggehvite i baking. Bruk da 1 ss agar-agar pulver og visp det godt sammen med 1 ss vann. Avkjøl i kjøleskap. Før bruk vispes det godt igjen til det blir som eggehvite.                                                                                                                                                         Agar-agar kan også erstatte egg i puddinger. Gjør da slik: Bruk 1 ts. agar-agar pulver, 1 ss agar-agar flak eller 1/2 agar-agar bar pr. 2,5 dl. væske. Kok ut i væsken mens du visper hele tiden. Pulver trenger å koke 5 minutter, flak og bar i 10-15 minutter. Det stivner så snart tempereaturen faller under 45 grader.                                                                                                        Slik tester du om du har brukt nok agar: Ta litt på en skje og hold det i kaldt vann. Hvis det ikke har stivnet innen 30 sekunder må du tilsette mer agar-agar.

Silketofu er helt glatt sammenlignet med fast tofu som vanligvis brukes i “eggerøre”, eller scrambled tofu. Ønsker du å lage iskrem, ostekaker, mousser eller puddinger uten egg så vil du finne mange oppskrifter der silketofu er hovedingrediens. Sjekk ut de som er listet under matbloggere i hovedmenyen på denne siden. Under kan du se Jamie Oliver lage sjokolademousse eller Peaceful Cuisine som lager iskrem av tofu i ismaskin:
   

The Vegan Eggz Cookbook av The Gentle Chef.

Hvordan bruke egg-erstatninger i matlagingen fra  One Green Planet.org

10 oppskrifter på “eggeretter” fra  Choose Veg.com

Hvis du vil lage noe som ser ut som kokt egg med plomme, eggehvite og det hele og i tillegg smaker egg kan du prøve denne oppskriften fra Mouth Watering Vegan.com

Godt.no sine tips for hva du kan bruke istedet for egg i bakst.

Egg-Truth er en online kilde som formidler kunnskap om dagens eggproduksjon og hva man kan erstatte egg med i matlagingen. Her er facebooksiden deres.

Eggerstaninger og nøyaktige mål for hvordan erstatte ett egg med mange ulike erstatniger fra My Vegan Journal.com.

Frie kaker er kokeboken for dem som vil bake uten egg, mel eller melk. Linken har også noen gratis oppskrifter på kaker uten melk, egg og mel.